“Focus op wat er mogelijk is. Dát geeft voldoening!”
GroeiTuin013 is al sinds 2019 één van de samenwerkende organisaties van Menss. Jaarlijks begeleiden zij 25 Menss deelnemers tijdens hun vrijwilligerswerk op de tuin. Coördinatoren Mariël en Susan vertellen over de opzet, de doelen die zij nastreven, hun persoonlijke ervaringen en vooral… waar worden de Menss deelnemers én de coördinatoren zelf nou blij van?

Susan en Mariël, coördinatoren bij GroeiTuin013
Hoe gaat het in zijn werk?
Een aantal van de Menss vrijwilligers bij de GroeiTuin komt op eigen initiatief naar de tuin. Een ander deel op verwijzing via zorg- en woonorganisaties of de gemeente. De centrale vraag die hen gesteld wordt bij de kennismaking is: Wat kunnen we samen met de tuin voor jou betekenen? Susan: “Dat is voor iedereen anders. Soms ligt het accent op andere mensen leren kennen, samenwerken, vaker de deur uit, meer structuur in het dagelijkse leven of afspraken na leren komen.” Susan en Mariël zorgen dat elke deelnemer aan diens doelen kan werken en sturen hier ook op.
Gezien en gehoord
Deelnemers bij GroeiTuin013 hebben verschillende achtergronden en vaak te maken met eenzaamheid, verlies, gezondheidsproblemen of burn-out. Steeds vaker melden zich ook jongeren en mensen met long covid-klachten aan. Susan: “Voor hen is het opbouwen van energie en focus belangrijk.” Bij de tuin heeft iedereen de mogelijkheid om gedurende 5 dagen per week van 09.00u tot 17.00u iets passends te doen. Mariël: “Er is altijd wel iets te doen en de klusjes zijn divers. Daarnaast kun je flexibel je tijd inplannen. Dat maakt het mogelijk om in stapjes iets uit te voeren. Lukt het de ene dag niet, dan is er later in de week wel weer een goed uurtje.” Veel deelnemers geven aan dat ze zich gezien en gehoord voelen bij de tuin. Ze worden betrokken, zien resultaat en dat zorgt voor voldoening. Dat zien ook bezoekers van de tuin (“Wat staat het er mooi bij!”) en van de winkel (“Goede oogst!”). Zo kunnen deelnemers op een laagdrempelige manier bouwen aan structuur en zelfvertrouwen.
Vriendschappen
Susan geniet ervan als mensen door het steuntje meer aandurven en merken dat er meer lukt. Ze legt graag verbindingen; tussen mensen onderling, tuin en deelnemers én dieren en deelnemers. “1 + 1 = dan 3!”, aldus Susan. Mariël straalt als ze vertelt over hoe ze deelnemers ziet groeien en boven zichzelf uit ziet stijgen, vooral m.b.t. zelfvertrouwen. “En als ze contact aangaan met anderen. Er ontstaan zelfs vriendschappen bij de tuin. Dat is prachtig. De tuin is een middel hiervoor.” Susan beaamt dat. “Geweldig om laatst in het winkelcentrum deelnemers tegen te komen die dan vragen hoe het met anderen gaat. Er is onderling oprechte betrokkenheid.”
Niet snel loslaten
Het is belangrijk voor de coördinatoren dat ze de deelnemers niet snel loslaten. Elke dag is er aandacht voor hen. Altijd even checken hoe iemand erbij zit, een gesprekje aangaan, mensen in hun waarde laten, niet oordelen. En vooral ‘naast de ander’ gaan staan. Susan en Mariël spannen zich met liefde in om voor iedereen een passende klus te vinden. Of dat voor iemand alleen is, of samen met anderen, met de handen in de aarde of in de keuken, fysiek zwaar of juist licht. Er is altijd iets te vinden. Susan: “Focus op wat er mogelijk is: dát geeft voldoening. Zowel voor de deelnemers als voor ons!”